Izvještaji o korištenju Unimog-a u požarima

PDF Ispis E-mail

Unimog u situacijama požara u južnoj Europi.

Plameno sunce iznad blistavog mora do kuda seže pogled. Ali samo nekoliko metara od obale ni traga vodi. Već tjednima nije pala kap kiše. Iskra je dovoljna - i cijelom području
prijeti gorući pakao. Profesionalci u gašenju šumskih požara broje svaku sekundu. A  njihov Unimog je, zahvaljujući nenadmašnoj dinamici i maksimalnj snazi na terenu, idealno vozilo za prve kontakte  u  požarima sklonim područjima južne Europe. 
 

Francuska: ukupno više od 150.000 kvadratnih kilometara šume između Korzike, Azurne obale, Provanse i Bordeaux-a - stalan izvor opasnosti za čovjeka i životinje. Razlog: Posvuda prijete požari, posebno u gusto naseljenim, turističkim obalnim područjima.

Više od 1000 Unimoga se u Francuskoj koriste u borbi protiv šumskih požara. Prije svega, Unimog U 5000 je savršen partner za gašenje požara na prvoj liniji, s kapacitetom spremnika od 6000 litara - ili 4.000 litara i dvostrukom kabinom za do 4 poslužitelja. Za Unimoge postavljene u jugozapadnoj Francuskoj značajna je njihova dosljedna izloženost požaru i to kao prvih vozila u službi gašenja požara. To znači:  svim vozilima  u Francuskoj je propisana zaštita od vrućine i obvezna vanjska zaštita  što znači da su tako opremljeni da mogu voziti kroz vatru. 
Osim toga, Unimog je opremljen praktičnim  krovnim otvorom . Dakle, suputnik može gasiti požar i bez napuštanja kabine. 
Osim toga značajan je i Unimogov standard: sustav kontrole tlaka u gumama. S njime se pritisak može jednostavno pomoću pritiska na gumb povećati i odmah Unimog ima najbolji položaj na pješčanom tlu tipičnom za jugozapadnu Francusku. Važan dodatak sigurnosti.

Španjolska i Portugal: Na iberijskom poluotoku u akciji gašenja šumskih požara sudjeluje više od 250 Unimoga i to kao vozila za prijevoz tima sa dvostrukom kabinom  ili kao patrolno vozila.

Planine, šume, udaljene relacije: ovdje Unimog može pokazati sve svoje kvalitete na terenu u uvjetima požara. Zbog toga, mnogi vatrogasci cijene Unimog U 400 ili Unimog U 500 kao vozilo za zimsku službu, za spašavanje u hitnim operacijama ili kao tehničku pomoć. Legendarna izdržljivost, povezana mreža servisa i brza 24-satna opskrba rezervnim dijelovima služi  da bi Unimog u Španjolskoj i Portugalu i dalje bio prvi izbor. 

Italija: već više od 30 godina Unimog vrlo intenzivno surađuje s renomiranim proizvođačima u Italiji. U skladu s tim velik je i  portfelj vozila koja se koriste za borbu protiv šumskih požara. U fokusu: prvo, Unimog U 4000 s izmjenjivom klupom ili opremom za zimsku službu
i volumenom spremnika od 2.400 l, i drugo, Unimog U 5.000 s najvećim kapacitetom spremnika od 5000 l. U Italiji, se većinom traže kompaktni  automobili koji moraju imati visoku nosivost i biti prikladni i za druge misije spašavanja i čišćenja. Na primjer, za sanaciju prolivenog ulja, za čišćenje ulica nakon nesreće ili raspršivanje insekticida u šumarstvu. Ovdje je u pitanju fleksibilnost – i tu je  neusporediv  Unimog U300 / U 400 / U 500. 
U ponudi su Unimog U 300 sa spremnikom od 1.500 l, Unimog U 400 sa 2.400 l i Unimog U 500 sa 5.700 l, svi opremljeni sa do tri crijevna vitla i visokotlačnom pumpom vode (240 l / min 60 bara). Tri različita modela – sa pobjedonosnim sličnostima: 
Nakon samo 15 minuta svi dijelovi koji su nadograđeni mogu se izmijeniti i Unimog je spreman za korištenje u drugim područjima. 

Cipar: ogromne šumske površine oko planinskog masiva Troodos i vapnenačkih planina duž sjeverne obale su važni prirodni rezervati i željene turističke destinacije. No vruća, suha ljeta i jaki, 
prijeteći vjetrovi čine područje vrlo pogodnim za šumske požare i zato idealno područje za primjenu Unimog-a U 500 upravo zahvaljujući svojoj velikoj nosivosti, prilagodbi terenu i opremi prilagođenoj različitim situacijama. Na primjer: Unimog s podnim mlaznicama za vodu - za vlastitu zaštitu ili za gašenje trave i požara na tlu. 

Korištenje Unimog-a pri gašenju požara u Istočnoj Europi.

Protupožarni alarm – samo jedno je važno, pronaći najbrži put do cilja. Ništa se ne nalazi u blizini timova za gašenje šumskih požara, a u mnogim područjima istočne Europe su požarišta udaljena kilometrima. Osim toga, neke od prepreka pri prevladavanju velikih udaljenosti su i slabo asfaltirane ceste, težak teren, velike šumske površine i teren prekriven snijegom. Punom brzinom naprijed. U Unimogu. Kompaktan i okretan, čvrst i pouzdan – zbog svojih vrhunskih off-road sposobnosti, on je svjetski simbol uspješnog rada na ekstremnim terenima. Oblikovan je za učinkovitu borbu protiv šumskih požara. Dodatna mogućnost Unimoga ukoliko se koristi na samom ishodištu požara: mogućnost različite dodatne opreme ovisno o situaciji; od zaštite od zračenja topline do  spremnika vode od 6000 l. 

Hrvatska: mediteranska vegetacija je ljeti uzduž gotovo 2.000 km obale i na otocima često ugrožena šumskim požarima. To je veliki rizik za glavni ekonomski resurs u regiji, turizam - i puno posla za postrojbe za gašenje požara. Njihova je krilatica:  rano prepoznati požar, biti što brže na ishodištu požara te požar pravovremeno staviti pod kontrolu i ugasiti.  Kako bi se sigurno stiglo do teško dostižnih mjesta, potrebna su vozila sa iznimnom mogućnosti prilagodbe terenu.   Logična posljedica je da i Hrvatska koristi brojna vozila iz obje linije: vatrogasna vozila sa crpkom i velikim spremnikom vode i Unimog sa različitim dodacima i opremom koji je vrlo fleksibilan  i odlično se snalazi u različitim situacijama.  Na primjer: najnoviji model Unimog-a U 500 - opremljen spremnikom za do 3.800 l vode i 200 litara pjene, uključujući normalnu i visokotlačnu pumpu.
Posebnost je Unimog U 500 sa 2.700l spremnikom vode: u smjesu vode i pjene za gašenje se utiskuje, prema CAFS-tehnici (Compressed Air Foam System), komprimirani zrak. Rezultat je maksimalan učinak gašenja uz minimalno korištenje vode i pjene. 

Češka: u zimskim mjesecima, kada je snijeg u visokim planinama još nekoliko metara visok, ili za vrijeme suhih ljetnih mjeseci u Češkoj je Unimog uvijek u potpunosti u svom elementu - kao snažno vozilo za gašenje šumskih požara. Kao što je npr u oko 1.200 km2 djelokruga vatrogasne postrojbe Trutnov: velike šumske površine, udaljena sela, široko raspršena seoska gospodarstva, jedva asfaltirane ceste: Ovdje Unimog U 5.000 nudi optimalne performanse -  dvostruka kabina za 6 vatrogasaca, velika nosivost, beskompromisni pogon na sva četiri kotača i veliki razmak od poda. 
Spremnik je kapaciteta 3.000 litara vode i 400 litara pjene, a uz to crpka visokog pritiska 40 bara pri 250 l / min i 8 bara niskog pritiska pri 2.400 l /min. U vozačkoj kabini je naslon zadnje klupe opremljen sa posebnom opremom za disanje, a u prednjem dijelu vozila je električno vitlo za spašavanje. Ukupna težina Unimog-a U 5000 je 14,1 T što nije niti za gram previše za zapovjednika vatrogasne postajeTrutnov. On je oduševljen svojom dodatnom „špricom“ postrojbe i njihovom prilagodbom terenu.  Treba posebno istaknuti: struktura uređaja je tako
osmišljena kako bi se osigurala uporaba Unimog-a  U5000 tijekom cijele godine, čak i u gradu. 

Baltičke države: drvna industrija ima veliku važnost u baltičkim državama - kao važan donosioc deviza za gospodarstvo u nastajanju. 
Izazov s preprekama, budući da su šumske površine ogromne i manje naseljene, sa često neasfaltiranim cestama. Osim toga pristup često sprečavaju i rijeke ili mali potoci. Vatrogascima je, dakle, jasno: za takav teren je najbolje vozilo Unimog sa npr. svojom  sposobnošću kretanja do 1,20 m dubine vode ili zbog sustava kontrole tlaka u gumama koja također jamči uvijek najbolje prijanjanje često pješčanim baltičkim tlima. 

Unimog u primjeni u uvjetima katastrofe

Kada se računa svaka sekunda, Unimog pokazuje svoj puni potencijal. Jer on može učiniti daleko više nego bilo koje drugo vozilo. Beskompromisna i pouzdana tehnologija ga čini univerzalnim alatom kojeg se u kritičnim regijama širom svijeta više ne žele odreći.                     
Uvijek je spreman za akciju jer je linija između krize i katastrofe vrlo tanka. Kako bi se riješila jedna, a izbjegla druga, potreban je uigran tim ljudi i strojeva. Unimog je već desetljećima u prvom planu, bilo da je riječ o potresima, šumskim požarima, plimnim valovima, uraganima, zadaci su slični: zaštita, spašavanje, obnova, opskrba, čišćenje i rašćišćavanje.

Vatrogasci, policija i ostale češke postrojbe za spašavanje i pomoć oslanjaju se na izuzetnu pouzdanost, off-road sposobnost i fleksibilnost Unimoga. 
U kriznim situacijama se računa svaka sekunda. Pravi uređaj mora biti brzo i sigurno doveden do lokacije i tu Unimog pokazuje sve svoje sposobnosti. Npr., tijekom poplava, sposobnost rada
do 1,20 m dubine, ili u muljevitoj brani, gdje kontrola pritiska u gumama povećava prijanjanje guma i tako štiti osjetljivi nasip. Dakle, Unimog sigurno dovodi pomoć u krizna područja, opskrbljuje stanovništvo sa svim potrepštinama i služi kao mobilna radionica ili mobilno zapovjedno središte. 
Vatra, voda ili potres u nepristupačnim područjima, nesreće u tunelu ili na stazi – ponekad se teško dolazi do unesrećenih. Unimog prevladava sve te prepreke . Kao vozilo za spašavanje vozila na tračnicama, za spašavanje u tunelima ili kao brzo vozilo za spašavanje sa hidrauličkim priključkom. I naravno, kao i off-road vozilo za prvu pomoć sa do 4 nosila.

Sve češće priroda poludi, blokirajući nas tonama snijega ili šljunka i tako čini ceste i sela odsječenima od vanjskog svijeta. Sa beskompromisnim pogonom na svim kotačima, snažnim motorima i svestranom dodatnom opremom, Unimog na svoj način pomaže češkoj službi spašavanja, liječnicima ili vatrogascima.

Dodatna oprema i oprema za čišćenje se može priključiti u nekoliko jednostavnih koraka -
od freza i plugova za snijeg do opreme za čišćenje i prskanje. Unimog je ovdje, od prve do zadnje minute.

vatrogasna_vozila_mercedes_unimog_650_2